21-01-08

De eerste bromvlieg.

Gisterenmorgern zag ik hier de eerste bromvlieg van het jaar een poging ondernemen om de slaapkamer binnen te dringen.

Het begint toch erg op te vallen dat onze omgeving warmer wordt. Een tijd geleden hoorde ik nog iemand zeggen dat het allemaal toeval is, en dat koude winters slechts even een pauze hebben genomen, en dat we héél binnenkort de Schelde weer zien bevriezen, en misschien ook wel de zee!

Ik ben daar niet zo zeker van, en ik denk dat de pauze een beetje lang begint uit te vallen.

Heel lang is het in ieder geval geleden dat het stenen vroor. Ik herinner me vooral de winters van rond 1963. Ik was toen, als een van de jongste studenten, een opleiding begonnen aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium. Op kot gaan was uit den boze, en intern worden bij de nonnekes aan de Sint Jacobsmarkt, dat zag ik absoluut niet zitten. Een 'privilege' door de naburige zusters aangeboden aan de muziekstudenten die van ver kwamen.

Dus, vier keer per week nam ik de trein van 6u30 in Hasselt, richting Antwerpen. In het begin werden de wagons nog af en toe getrokken door een stoomlocomotief. Die stond dan te puffen en te blazen dat horen en zien verging, en tegen dat hij ging vertrekken werd het perron en alles en iedereen errond haast onzichtbaar door de dikke wolken stoom.

Wat ik jaren later echt nooit meer teruggezien heb is de dikke laag ijsbloemen op de ruiten van de trein in Aarschot waarop we moesten overstappen. Tijdens de koude nachten in het station werd hij een diepvriezer, en om door de ruiten te kunnen zien moest je met je wijsvinger een gaatje boren (smelten) in de ijsbloemen. Met één oog kon je dan de winterwereld bewonderen en tegen dat we in Antwerpen waren droop de wagonvloer van het smeltwater

Waar is de tijd? Waar is de winter?

14:03 Gepost door rammeke in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

:-) Daar dacht ik een tijd geleden ook aan, de koude winters van vroeger... de prachtige ijsbloemen op de raam van mijn slaapkamer...

Gepost door: nana | 21-01-08

Het is veel zachter dan vroeger.....
Ijsbloemen op de ramen in mijn slaapkamer, inderdaad, en als kind had ik altijd last van wintervoeten. Ik moest ze dan insmeren met kattenvet.
Lieve groetjes

Gepost door: Mythoske | 23-01-08

63 Ik zat toen in de lagere school. Als klein ventje leek alles toen groter. Wellicht leek de sneeuw dan ook overvloediger? Enfin, ik heb liever een warme winter dan een koude. Ja, die ijsbloemen waren schitterend ... nu hebben we dubbel glas, weg ijsbloemen. Jammer dat mijn kinderen dat nog nooit gezien hebben!

Gepost door: Vrijdenker | 26-01-08

De commentaren zijn gesloten.