30-12-07

Janus.

Janus is een van de oudste Romeinse goden.

In de Romeinse mythologie was hij de god van het begin en het einde, van het openen en het sluiten. De deur (janua) droeg daarom zijn naam. Daarom draagt ook de maand januari zijn naam. Op de eerste dag van januari vermeed men alles wat een kwade betekenis kon hebben voor de toekomst. Bovendien gaf men, om de vriendschappelijke verhouding te bevestigen, elkaar kleine geschenken.

 Als god van poorten werd Janus ook gezien als de god die de hemelpoort opende of sloot. Bij alle offers en gebeden werd hij het eerst, zelfs vóór Jupiter, genoemd omdat zonder hem de hemelpoort gesloten zou blijven voor gebeden.

De legende noemt Janus als stichter van het maatschappelijke leven en van de maatschappij. Hij was het, die de mensen verloste uit hun barbaarse toestand en hen bracht tot een ordelijk leven.

Men vertelt dat hij regeerde in de gouden eeuw, en zijn regeerperiode wordt voorgesteld als een tijdperk van geluk en van volmaakte vrede.

Eigenlijk is het toch prachtig dat we het nieuwe jaar beginnen met januari. Konden we maar, zoals in de legende, de rest van het jaar "ordelijk" beleven in volmaakte vrede en geluk en wars van alle barbaarsheid! 

17:40 Gepost door rammeke in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

29-12-07

Waarom vragen we "waarom"?

Mijn buurkindje zit in de waarom-fase. "Om gek van te worden", zegt haar mama.
Waarom vragen wij, volwassenen, vaak "waarom"?
Een voorbeeld: Is het glas halfleeg of halfvol? Raar, maar hierop lijken er twee antwoorden mogelijk. Iets wat met vele vragen het geval is, toch?

Want, wat met de vragen: Is die man goed of slecht? Heeft dat kind talent of niet? Een kind kan namelijk voor het ene wel en voor het andere geen talent hebben, en een man kan in bepaalde opzichten goed en in andere slecht zijn.

In ieder geval, het kleine meisje naast de deur doet wat wij allemaal doen, vragen stellen.
'Waarom stellen we vragen?'

'Omdat we ons over bepaalde dingen verbazen.'

'Omdat we kennis willen opdoen.'

'Omdat we nieuwsgierig zijn.'

'Omdat we iets hebben meegemaakt dat we niet begrijpen'.

'Wat zou het leven zijn zonder vragen?'

'Saai.'

'Niets.'

'Onmogelijk.'


En zeggen dat dit al begint op ons vierde jaar, ja, soms zelfs nog vroeger!

21:42 Gepost door rammeke in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: waarom |  Facebook |

23-12-07

Opgelet met rode auto's.

Toen mijn schoondochter verleden woensdag ging winkelen mocht de oudste kapoen mee. Hij kan al een tijdje flink en lang stappen, maar op weg naar huis werd het hem toch wat te veel. Hij zeurde om opgepakt te worden.

Zijn mama probeerde hem ervan te overtuigen om nog een klein eindje zelf te stappen, maar dat lukte slechts met moeite. Uiteindelijk kon ze een compromis sluiten. - Als jij nog loopt tot aan die rode auto, dan zal mama je vanaf daar dragen. Zo gezegd zo gedaan. Het laatste stukje richting thuis werd afgelegd op mama's arm.

Gisteren liepen mama en zoontje naar de bakker. Op zeker ogenblik ziet zoontje-lief een geparkeerde rode auto staan. Dat is het signaal voor hem om de armpjes omhoog te steken. Mama, hier is rode auto. S. is een beetje moe...mij oppakken!

Besluit! Kies desnoods appelblauwzeegroen als die ergens te vinden is, maar zeker geen rood.

 

 

22:44 Gepost door rammeke in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |