30-12-07

Janus.

Janus is een van de oudste Romeinse goden.

In de Romeinse mythologie was hij de god van het begin en het einde, van het openen en het sluiten. De deur (janua) droeg daarom zijn naam. Daarom draagt ook de maand januari zijn naam. Op de eerste dag van januari vermeed men alles wat een kwade betekenis kon hebben voor de toekomst. Bovendien gaf men, om de vriendschappelijke verhouding te bevestigen, elkaar kleine geschenken.

 Als god van poorten werd Janus ook gezien als de god die de hemelpoort opende of sloot. Bij alle offers en gebeden werd hij het eerst, zelfs vóór Jupiter, genoemd omdat zonder hem de hemelpoort gesloten zou blijven voor gebeden.

De legende noemt Janus als stichter van het maatschappelijke leven en van de maatschappij. Hij was het, die de mensen verloste uit hun barbaarse toestand en hen bracht tot een ordelijk leven.

Men vertelt dat hij regeerde in de gouden eeuw, en zijn regeerperiode wordt voorgesteld als een tijdperk van geluk en van volmaakte vrede.

Eigenlijk is het toch prachtig dat we het nieuwe jaar beginnen met januari. Konden we maar, zoals in de legende, de rest van het jaar "ordelijk" beleven in volmaakte vrede en geluk en wars van alle barbaarsheid! 

17:40 Gepost door rammeke in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Beste wensen voor het nieuwe jaar en nog veel plezier met de kleinkindjes!

Gepost door: happy me | 02-01-08

Hallootjes, Beste wensen voor het nieuwe jaar!

Ja de waarom-fase...daar staan wij ook nog voor....help hihi...

Groetjes x

Gepost door: Vrouwtjelief | 03-01-08

Hallootjes, Beste wensen voor het nieuwe jaar!

Ja de waarom-fase...daar staan wij ook nog voor....help hihi...

Groetjes x

Gepost door: Vrouwtjelief | 03-01-08

wortel Interessant verhaal. Ik had zelfs geen flauw benul van het bestaan van Janus.
Onze gewoonten hebben blijkbaar diepe wortels.

Gepost door: martine | 06-01-08

Nieuwjaar Mag ik je een prettig en "ordelijk" (wat dat ook moge wezen) jaar toewensen, vol verwachtingen, vol betrachtingen en vol gezondheid.

Opmerking. De kop van Janus heeft twee gezichten. In dit geval kun je hem zien als iemand die vooruit en achteruit blikt.

Nog een prettige zondag (geniet van de winterzon!)

Gepost door: Vrijdenker | 06-01-08

De commentaren zijn gesloten.